tahi lalat sebagai ???

( sekadar hiasan )

Bismillah...

Lamenye tak update blog.. Goshhh !!!
Sori pada sape2 yg still menunggu.. Sebelum terlupa, saje nk promote, Konklusi the series ak da update 2 episod terus.. sila la bce eh..

Orait.. Entry kali nih sebenarnye dah lame ak terpk.. Ak start terpk time tengah dok lepak2 depan kelas arituh.. Tak ingat pulak ak ari pe.. Ak terpk.. Ape sebenarnye guna tahi lalat ? Ada ke maksud yg tersirat di setiap tempat2 yg wujudnye tahi lalat tuh ???

Tahi lalat.. Okay. Ape yang ak buleh kongsi.. Pada pendapat ak lah.. Kegunaannye sebagai satu bahan aksesori untuk manusia yang ingin tampak lagi cute, lagi ayu, lagi comey.. Camtulah kot lebey kurang. Tak caye ? Korang try tengok orang2 yg ade tahi lalat.. Nampak macam cute jek muke dorang.. hehehehe..

Cakap pasal tahi lalat nih.. Ak saje la try search kat internet.. Banyak yang keluar pasal " Rahsia tahi lalat " ... " Tahi lalat nih ade rahsia ke eh ? Tu ak tatau la.. Tak dapat nak dikenalpasti. Tapi bagi ak secara personally, ak percaya ade rahsia and hikmah disebalik penciptaan tahi lalat nih.. Abah ak pernah sekali bgtaw, orang yg ade tahi lalat kat tapak tangan, bila lempang orang, mangsa buleh bertuka menjadi bisu. hahahaha.. Tatau la sejauh mane kebenarannye. Ke abah ak saje je bagi metafora yg sedemikian rupe.. Yela, dulu2 time kecik ak nih nakal sket.. !!! :p

Orait.. Jadi sape2 yg cam ade pengetahuan pasal benda nih, sila lah kongsi2 dgn ak.. Benda nih mmg cm kcik jek, tapi menarik utk di explore !!! kan kan ??? Kalau tanya pendapat ak, mcm yg ak taip kat atas tu lah.. Sebagai aksesori original yang buleh menjadikan kita bertambah cute, ayu dan sebagainya.... :)

--> Mintak maaf sume, sebab da lame ak tak update.. Terharu jugak rasenye bile ade yg tanya bila lagi nak update.. hehe. Thanks all ! Sayang korg lebey laaaa !!! :)

~ 3 comments

dance with my father...

Bismillah...

Back when I was a child
Before life removed all the innocence
My father would lift me high
And dance with my mother and me and then
Spend me around till I fell asleep
Then up the stairs he would carry me
And I knew for sure I was loved

If I could get another chance
Another walk, another dance with him
I'd play a song that would never ever end
How I'd love love love to dance with my father again

When I and my mother would disagree
To get my way I would run from her to him
He'd make me laugh just to comfort me(yeah, yeah)
Then finally make me do just what my momma said
Later that night, when I was asleep
He left a dollar under my sheet
Never dreamed that he would be gone from me

If I could steal
One final glance
One final step
One final dance with him
I'd play a song that would never ever end
Cause I'd love love love to dance with my father again


Sometimes I'd listen outside her door
I'd hear how my mother cried for him
I'd pray for her even more than me (2x)

I know I'm praying for much too much
But could you send back the only man she loved
I know you don't do it usually
But dear Lord she' s dying to dance with my father again

Every night I fall asleep
And this is all I ever dream...



--> love u dad !!! miss malaysia...

~ 2 comments

life is wonderful...


Bismillah...

Okay.. Takde ape nak post sebenarnye, cume ak just nk berkongsi sebuah lagu yg
ak rasa best ! Melodi yg cam cool, plus pulak lirik yang ade bg gambaran kat kita berkenaan sebuah kehidupan. Lirik die best. Cume takde unsur2 Islamik la. Ak rase kalau Jason Mraz ni Muslim, no wonder satu hari nanti lagu2 die bule membawa kepada satu kebaikan untuk orang-orang Muslim yang lain. Same-same la kita doakan !! Kat bwh ni satu video, version life yang paling ak suke. Alang-alang korang da terbukak entry nih, ak rase lg best kalau korang layan dulu lagu kat bawah nih.. heee :)

Selamat berhibur !!!



It takes a crane to build a crane
It takes two floors to make a story
It takes an egg to make a hen
It takes a hen to make an egg
There is no end to what I'm saying

It takes a thought to make a word
And it takes some words to make an action
It takes some work to make it work
It takes some good to make it hurt
It takes some bad for satisfaction

La la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is wonderful
Al la la la la

It takes a night to make it dawn
And it takes a day to make you yawn brother
And it takes some old to make you young
It takes some cold to know the sun
It takes the one to have the other

And it takes no time to fall in love
But it takes you years to know what love is
It takes some fears to make you trust
It takes those tears to make it rust
It takes the dust to have it polished

Ha la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is so full of
Ah la la la la la la life is so rough
Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is our love
Ah la la la la la

It takes some silence to make sound
It takes a loss before you found it
And it takes a road to go nowhere
It takes a toll to make you care
It takes a hole to make a mountain
..

Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ha la la la la la life is wonderful
Ha la la la la la life is meaningful
Ha la la la la la life is wonderful
Ha la la la la la life it is...so... wonderful
It is so meaningful
It is so wonderful
It is meaningful
It is wonderful
It is meaningful
It goes full circle
Wonderful
Meaningful
Full circle
Wonderful...


--> Mintak maaf untuk korg2 yg tunggu KTS siri ke-4. Idea da ade. Cume mood ak belum sampai paras lagi utk sambung.. Takpe2, korg tunggu jela. Tak lame je lagi nih.. Btw, tenkiu all. Much love !! :)

~ 2 comments

imaginasi tingkat 1


Bismillah...

Jika ku seorang robot

nombor-nombor darahku

jasadku import export

besi logam dagingku

sinar matahari solar

nyawaku tenaga letrik

otakku macam peluru

bernafas pun tak perlu

meneliti lebuhraya

mengawal si pasaraya

mata-mata dari angkasa

jika ku seorang robot

tak perlu ada komplot

kawan-kawan semua robot

25 jam sehari

8 hari seminggu...

padu dari monologue.


--> gudluck exam sume ! KTS ke 4 otw... :)


~ 2 comments

hobiku hobimu jua...


Bismillah..

" Apa yang akan berlaku sekiranya kat dunia nih semua orang nak jadi Perdana Menteri ?? "

" Macam mane pulak kalau semua orang nak jadi Pemandu lori Indah Water ?? "

" Agak-agak,macam mane kalau semua Universiti atau Kolej Swasta menawarkan kos yang sama sahaja ? "

--------------------------------------------------

Haha.. korang buleh imaginasikan tak apa yang berlaku sekiranya monolog di atas benar-benar berlaku ? Buleh cakap, dunia kita nih berkemungkinan akan menjadi hambar, suram, layu, pilu, dan sebagainya jika perkara tersebut betul2 berlaku.
Tapi Alhamdulillah, benda-benda di atas tidak terjadi pada dunia kita sekarang. Realiti nye, manusia mempunyai pelbagai hobi dan cita-cita masing-masing. Sedikit sebanyak mendorong kepada kepelbagaian warna yang secara langsung mendorong kepada kemeriahan di dalam kehidupan kita sebagai seorang yang bernama manusia.
Korang sedar tak, sebenarnya hobi dan cita-cita kita nih buleh membawa kepada sesuatu yg kebaikan. Mungkin kita tak nampak secara langsung, tapi kalau kita fikirkan balik,memang pasti dan pasti ada tercoret sedikit sebanyak kebaikannya. Untuk ini, kita perlukan sebuah pemikiran yang positif, open minded.. Jangan kita sempitkan pemikiran kita. Bukan best pon..

Secara rambang, antara hobi yang agak popular :

1- Suka menyanyi

- Yes.. Hobi menyanyi memang antara yang top sekarang. Tak dapat nyanyi atas stage, kat toilet pon buleh,kan ? Tapi, klu dihaluskan lagi hobi nih, sebenarnye orang yang suke menyanyi bila baca Al-quran mesti sedap. Bila dia mengaji,dia dapat pahala. Dan bila sedap, mesti ramai suke dengar kan ? Secara tak langsung, orang yang dengar die bace Al-quran pon buleh dapat pahala jugakk.. Sebab, orang yang mendengar Al-quran pon Allah akan bagi pahala jugak,kan ??

2- Tulis Blog

- Haha.. Untuk penulis blog, sebenarnya banyak kebaikannya. Kalau blog yang bertemakan dakwah dan nasihat, memang dah sah-sah bagi banyak kebaikan. Tapi kalau blog yang bertemakan peribadi, korang jugak buleh dapat kebaikan. Contoh, someone yang menulis mengenai pengalamannya menjelajah negara-negara laen. Secara tak langsung, kita jugak buleh tahu keadaan negara-negara laen.

3- Suka snap gambar

- Sejak 2 menjak nih, hobi snap gambar nih melonjak naik. In fact, orang yg suke snap gambar nih adalah seorang yang kreatif. Orang yang kreatif, otak mereka akan berfungsi sedikit lebih daripada orang yang kurang kreatif. Relationnye kat sini, otak yang kuat berfungsi ni, akan berfikir jauh dalam melakukan sesuatu perkara. Andai diserikan dengan pengetahuan agama, peratus untuk mereka melakukan kesalahan adalah sangat rendah. Jadi, sila berfikir sejenak :)

4- Suka berfesyen

- Yang nih simple. Orang suka berfesyen nih, antara orang-orang yang suka akan kebersihan. Secara tak langsung, memberi gambaran yg positif kepada orang bukan Islam, bahawa Islam suka akan kebersihan.


Btw, semua-semua diatas berhajat kepada niat kita. Niat yang baik,InsyaAllah ade ganjaran untuk kita. Kalau yang sebaliknya, korang buleh pikir sendiri kot ? Kan best kalau, kita buat apa yang kita minat, ditambah pulak dengan niat yang baik, kan ?? Maybe ada yang bertanya, kenapa contoh ak clean jekk.. Yang baik2 jek.. Reasonnye, ak percaya something. Ak yakin, otak kita berupaya untuk control badan kita. Bila otak kita pikir yang baik2, ia akan mendorong badan kita kearah kebaikan jugak, insyaAllah !! :)

--> Tenkiu pada korang-korang yg sudi baca, sudi singgah, sudi like, sudi follow blog nih.. hikhik :)

~ 9 comments

Aku,Kau,Kita....


Bismillah...

Rafie Mat Derus,
- Seorang pelajar pintar di sebuah universiti di Malaysia.
- Sangat pintar sehingga takde sape bule challenge.
- Lecturer2 pon sgt suka utk memuji beliau di khalayak ramai.
- Tetapi, kurang disenangi dengan pelajar2 laen, akibat kesombongan beliau yang agak ketara.
- Motto hidup : Dunia kau, dunia kau.. Dunia aku, dunia aku !

Sabri Hj Yaakub,
- Seorang pelajar yang bese2 jek dlm pelajaran,
- Kurang terkenal di kalangan lecturer2.
- Tapi agak glamour dikalangan student2 universiti tersebut.
- Peramah, mesra kawan, tidak terlalu memilih orang utk berkawan.

*nama dan watak, tiada kaitan antara yang hidup mahupun yang mati.
--------------------------------------------------------


Kat dunia yang terbentang luas ni, tambah lagi awan yang sentiasa memutih, burung-burung berkicauan riang, kite bule tgok.. macam2 jenis manusia yang wujud. Ade yang cmtu, ade yang cmni. Memang agak sukar untuk kita, tapi secara tak langsung ia membuatkan dunia kita menarik, dengan pelbagai ragam yang ada.

Sume ade pilihan masing-masing. Tapi bagi ak. Ukhuwah, keserasian, keintiman lebih bernilai berbanding kepandaian, kebijakan dalam kehidupan seharian kita. Biar la kurang pandai, jgn kurg kasih sayang. Ye tak ?

Bila ade ukhuwah, tak mustahil banyak lagi yang kita buleh dapat. Dari kurang pandai, buleh kearah bertambah pandai, dari tak kenal, bule jadi kenal. Dari tak rapat, bule jadi rapat. Ak suke bagi contoh mudah. Sebuah organisasi. Hampir semua ahlinya pandai, bijak, semua la. Tapi, kalau semua buat hal sendiri, ikot kepandaian masing-masing tanpa berbincang untuk mendapatkan sebulat suara, tanpa ada toleransi antara satu sama laen, buleh jadi organisasi tersebut buleh mendorong kepada kemusnahan.

Bagi ak, dengan ukhuwah, kasih sayang antara sesama manusia akan terbina. Bila dah ada kasih sayang antara satu sama laen, tak mustahil kepandaian dan kebijakan akan datang tanpa diundang. Let say, seorang yang tahu akan sesuatu, dan dalam mase yg same, nilai ukhuwah ade dalam diri die, tak mustahil die akan mengajarkan apa yg die tahu kepada sesiapa yang ingin tahu mengenai perkara tersebut.

" Ukhuwah pasti ada suka dan duka. Suka, memang sesuatu yang menggembirakan. Duka, walaupun pahit, tapi pasti ade kemanisan di sebalik setiap saluran kedukaan tersebut "

--> Antara Rafie dan Sabri, mane lg best bagi korang ???

~ 2 comments

Ummi, the best i ever had !!


Bimillah...


Tika ku putus harapan..
Kau ke depan..
Tika ku jatuh tersungkur..

Kau bangunkan..

Tika ramai yang membenci..
Ku kau sayangi..

Ku bersyukur kerana kau ada..


-------------------------------------------------------------


Situasi 1 ( sebulan sebelum kita dilahirkan )

- Ummi terpaksa membawa kita kemana saja. Sampai masuk tandas pon ummi bawak.
- Dengan perut yang sarat membesar, Ummi sanggup bersusah payah pergi shopping. Untuk siapkan barang2 kita bile da keluar ke mukabumi nih nanti..
- Mengidam makanan. Macam2 ! Tapi klu difikirkan balik, makanan2 tu akan disalurkan kat kita jugakk.. Ummi bukan makan sangat pon..


Situasi 2 ( on the way ke bilik operation )

- For sure, Ummi mesti berpeluh-peluh. Cuak jangan tanye la.. Abah kat luar sibuk berdoa.. Semoga kita dan Ummi selamat.
- Hakikat nye.. memang sakit utk bersalin. Tapi kenapa Ummi sanggup bertahan utk lahirkan kita jugak ? Senang.. Jawapannye.. Sebab Ummi terlalu sayangkan kita. Tak kesah lah sakit macam mane sekalipon, tetapi atas sebab kesayangan Ummi yang terlalu sangat, Ummi sanggup..huhu...


Situasi 3 ( umur kita kurang dari setahun )

- Kita menangis, Ummi tak marah. Still layan kita.. Ibarat menatang minyak yang penuh, umpama melayan anak raja.. Macam2 perumpamaan pon,tetap tak buleh lawan kasih sayang Ummi terhadap kita.
- Dari siang Ummi tak tidur,sampai waktu malam.. Ummi tengah tido.. Dengan penuh slumber nye,kita nangis...lapar ! Ummi bangun dari tido. Buatkan susu utk kita..
- Ummi bagi kita susu. Kita ucap terima kasih dengan buang air besar sesuka waktu kita. Ummi tak marah,malah sanggup bangun dari tido,semata-mata nak basuh najis kita..


Situasi 4 ( First time kita pergi tadika, sekolah rendah )

- Mule-mule.. Confirm nangis. Rindu Ummi,rindu Abah.. Ummi pujuk kita...
- Kita da start selesa dengan sekolah.. Kawan-kawan pon dah ade..
- Ummi suruh belajar, kita dah pandai lawan cakap Ummi.. haha.. Anak jenis apakah kita cmni ??


Situasi 5 ( Sekolah menengah )

- Ummi dgn Abah kerja susah2.. Sebab nak bagi duet belanja kat kita.. Kita guna duet tu, belanje bukan-bukan...
- Ummi pesan.. Pergi sekolah,belajar betul-betul.. Kita diam,buat donno jek. Dok sibuk mesej kawan2,sibuk sms dgn awek.. ecehhhhh !!
- Ummi hantar pergi sekolah,asrama.. Sanggup mintak cuti,semata-mata nk hantar kita..
- Kita balas jasa dorang, dengan panggilan dari pihak sekolah. Mintak Ummi Abah datang. Sebab kita kantoi fly dari asrama..
- Ummi nangis.. Kita ? Buat tak paham.. Konon-konon berlagak cool.. pe citer ???


Situasi 6 ( Masuk Universiti, Kolej Matrikulasi pe tahhh )

- Ummi bagi duet,bagi kita beli kereta. Proton Satria GTI.. perghhh ! Niat Ummi, supaya kita senang nak pergi balik kelas. Kita guna untuk pegi bersukaria, ponteng kelas, gi clubbing. Aisshhh !!


Situasi 7 ( Da keje.. )

- Ummi mesej,suruh kita balik jenguk Ummi.. Ummi sakit, plus rindu kat kita.. Kita balas " K, tgok lah cne nanti "
- Seminggu mesej Ummi dok kt inbox kita, sedikit pon kita tak hiraukan.. Dok bersukaria dengan kawan2.. Enjoy dari KL ke langkawi..
- Tiba- tiba dapat col.. Abah col, bagitau Ummi kene tahan masuk dalam wad. Sakit Ummi dah kritikal...
- Kita baru tersedar, tergamam, terkesima !!! Terus gerak ke Hospital...
- Dalam perjalanan, Abah mesej " Ummi dah tiada..... "

Nauzubillah min zalik !!!!

Persoalan : Macam ni ke cara kita balas jasa Ummi, Mak, Ibu, Mama kita ???

* Ak tinggalkan Ending dan Persoalan utk korang.. Sama- sama kita muhasabah..

----------------------------------------------------------------

Kita.. Yang masih ada Ummi,masih ada Abah..
Pliz !! jangan jadikan watak "kita" diatas, sebagai diri kita yang sebenar...
Kita cuma ada seorang Ummi, dan seorang Abah jek kat dunia nih.. Tu la spesel nye Ummi dan Abah.. Hilang, pasti dan pasti tiada pengganti !! Anak yang baik, sentiasa mendoakan kesejahteraan Ummi Abah dorang. Semoga kita tergolong dalam golongan tersebut...

Entry kali nih, spesel ak tujukan untuk Ummi ! Puan Haliza Idrus. Juga kepada Mak ! Tak lupe kepada Ibu-ibu, Mama-mama yang kita sayangi.... Apelah sangat, setakat Weinak, 2 dinar (1 Dinar bersamaan Rm 4.++), untuk col Ummi, tanya khabar... Walaupun selalu sangat kita col, tapi Ummi takkan pernah boring dengar suara kita. At least, bila dengar suara kita, hati dorang akan yakin, yang kita kat sini dalam keadaan sihat, baik dan sebagainya... Percayalah, itu hakikatnye !!

" Berbaktilah selagi ada di depan kita ! Jangan nanti, bila dah tiada, baru kita nak menyesal, Kita mampu mengubah sesalan itu, jika kita start berfikir dari sekarang, insyaAllah.. "

p/s : Angah, alert kat Ummi eh entry kali nih.. Tenkiu :)


--> Love u so strong Mum !!

~ 17 comments